Wat u van een kerkdienst mag verwachten

Hoe moet ik mij kleden?

Probeer er gewoon netjes uit te zien. U mag gerust kleren dragen waarin u zich op uw gemak voelt. De meeste mannen dragen een kostuum met overhemd en stropdas, de meeste vrouwen dragen een jurk of een rok, en zelfs veel kinderen dragen ook zondagse kleren.

Zal ik me niet op mijn gemak voelen als ik alleen naar de kerk ga?

Veel van onze leden gaan elke week alleen naar de kerk. Als u het echter prettiger vindt dat er iemand de eerste keer met u meegaat, neem dan gerust contact op met de dichtstbijzijnde kerkgemeente. Dan zoeken ze iemand voor u uit om vriendschap mee te sluiten en bij u te zitten. Het kan moeilijk zijn om ergens voor het eerst naartoe te gaan, maar u zult snel genoeg andere leden leren kennen en u thuis gaan voelen.

Zal iedereen weten dat ik een bezoeker ben?

Dat hangt waarschijnlijk af van de grootte van de kerkgemeente die u bezoekt. Sommige kerkgemeentes zijn zo groot dat de leden niet beseffen dat u een bezoeker bent. Andere zijn zo klein dat de leden elkaar allemaal kennen en dat ze een nieuwkomer makkelijk herkennen en welkom heten. Maar hoe het ook gaat, aarzel niet om uzelf voor te stellen of vragen te stellen. Iedereen zal blij zijn dat u er bent.

Wat voor bijeenkomsten zijn er, en hoe lang duren die?

De kerkdiensten bestaan uit twee delen. Het eerste uur heet de avondmaalsdienst. We zingen lofzangen (er zijn zangboeken beschikbaar). Aan het begin en aan het eind van de bijeenkomst spreken er mensen een gebed uit. We nemen deel aan het avondmaal (oftewel de communie), dat bestaat uit brood en water, dat gezegend wordt en onder de leden van de kerkgemeente rondgedeeld. We luisteren ook naar preken van leden van de kerkgemeente, die we ‘toespraken’ noemen, over verschillende evangelische onderwerpen, inclusief dingen die ze zelf misschien hebben meegemaakt. Na de avondmaalsdienst zijn er verschillende klassen voor kinderen en volwassenen, doorgaans ingedeeld per leeftijdsgroep. Als u niet zeker weet waar u heen moet, vraag het dan aan iemand, dan zullen ze u met plezier de juiste klas wijzen.

Moet ik geld geven?

Nee. Wij vragen niet om bijdragen en geven geen collectezak door.

Moet ik ergens aan deelnemen?

Nee. Bezoekers hoeven nergens aan deel te nemen. Als het brood en water van het avondmaal aan leden van de kerkgemeente wordt rondgediend, kunt u de schaal eenvoudigweg aan de persoon naast u doorgeven. Verder kunt u gewoon rustig blijven zitten en van de dienst genieten. In een zondagsschoolklas vraagt de leerkracht vaak of er vrijwilligers zijn om iets voor te lezen. Als u daar liever niet aan deelneemt, steek dan gewoon uw hand niet op.

We houden een plekje voor u vrij
Naar een kerk bij u in de buurt zoeken