Onze kerkvocabulaire

U hebt misschien wat woorden of afkortingen gehoord die u niet begrijpt. Dat komt doordat een heleboel termen die wij gebruiken in de loop der jaren voor ons heel normaal zijn geworden, maar u misschien vreemd zullen voorkomen. We hebben hieronder enkele van die termen met hun definitie op een rijtje gezet. Hoeveel hiervan hebt u gehoord?

Mormoons

De naam ‘Mormoonse kerk’ is een bijnaam die anderen de kerk hebben gegeven omdat wij het Boek van Mormon gebruiken. De officiële naam van de kerk is De Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen. We gebruiken zoveel mogelijk de volledige naam van de kerk om ons eraan te herinneren dat Christus er centraal in staat.

HLD

Deze hebt u misschien al geraden. HLD is een afkorting van ‘heiligen der laatste dagen’, wat slaat op leden van De Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen. ‘HLD-kerk’ is ook een bijnaam, maar die komt niet zo veel voor.

Wijk

Een wijk is een plaatselijke kerkgemeente. Het is een groep kerkleden die in een bepaald geografisch gebied wonen. Een wijk bestaat over het algemeen uit enkele honderden leden, en wordt gepresideerd door een vrijwillige kerkleider die we bisschop noemen. We hebben ook ‘gemeentes’. Gemeentes zijn kleinere groepen kerkleden in gebieden waar de kerk niet zo groot is.

Ring

Een ring is ook een geografische unit van de kerk, die bestaat uit meerdere wijken en gemeentes, en in organisatorisch opzicht op een katholiek bisdom lijkt. Een ring houdt vergaderingen en conferenties in een groot kerkgebouw dat ‘ringcentrum’ heet of ‘ringgebouw’ genoemd wordt.

Vastenzondag

Wij hebben geen vastenperiode, maar een vastenzondag. Op de eerste zondag van elke maand vasten de kerkleden, wat inhoudt dat ze twee maaltijden overslaan en gedurende die periode ook niet drinken, met als doel dichter tot God te komen. De kerk moedigt de leden aan om het uitgespaarde geld aan de kerk te geven voor hulp aan de armen.

Jeugdwerk

Dit is de naam van onze kerkgroep voor kinderen in de leeftijd van 3 tot en met 11 jaar. De kinderen zingen af en toe samen in een avondmaalsdienst in de kerk, en nemen deel aan andere groepsactiviteiten.

Zonnestraaltje

Als iemand een driejarig kind een zonnestraaltje noemt, komt dat niet noodzakelijkerwijs doordat zij iets uitstralen (hoewel sommige mensen dat misschien wel vinden). Het komt doordat dit de naam van de kinderklas voor deze kleine kinderen is. De term komt van het liedje ‘Wees steeds een zonnestraaltje’.

KGW

KGW staat voor ‘Kies de Goede Weg’. Het is een motto dat kleine jeugdwerkkinderen leren, en ze krijgen een KGW-ringetje om ze eraan te herinneren dat ze het goede moeten kiezen. Het is bovendien de naam van een klas die jeugdwerkkinderen in de leeftijd van vier tot en met acht jaar bijwonen. Soms dragen leden de KGW-ring nog aan hun vinger of aan een halsketting als ze in hun volwassen of tienerjaren zijn.

Haardvuuravond of devotional

Als u naar een haardvuuravond van de kerk gaat, neem dan geen marshmallows mee om te roosteren. Het is een bijzondere kerkbijeenkomst, meestal in de avond, waarop een gastspreker een onderwerp behandelt, en vaak zijn er versnaperingen. Er zijn ook wereldwijde uitzendingen van haardvuuravonden, maar die heten tegenwoordig devotionals.

Thuisavond

‘Thuisavond’, ook nog wel eens ‘gezinsavond’ genoemd, is een wekelijkse avond waarop de gezinsleden worden aangemoedigd om thuis bijeen te komen (meestal op de maandagavond) om tijd samen door te brengen, iets over Jezus te leren, en samen een leuke activiteit te doen.

Kom langs en maak deel uit van onze kerkfamilie
Naar een kerk bij u in de buurt zoeken